Súgó

Témák
FAQ
Bevezető
Fórum
VIP súgó

Felfedezés

Országod területét békés és háborús úton (lásd Háború súgó) is növelheted. Előbbire szolgál a Felfedezés menüpont, ahol országodhoz újabb területeket csatolhatsz mindenféle hadmozdulat nélkül.

A felfedezéshez katonákra és pénzre van szükség. Ezek a szükségletek a területeddel arányosan változnak: minél nagyobb a területed, annál több pénzt és katonát igényel egy hektár föld felfedezése. A szükséges katona- és pénzmennyiséget az alábbi képlet alapján számíthatod ki:

Szükséges katona: (terület / 100)²
Szükséges arany: szükséges katona * 100

1500 hektár fölött a szükséges katonák száma 225 katonában állandósul, egészen 3000 hektárig. 3000 hektár fölött a szükséges katonamennyiség kiszámítása:

Szükséges katona: (terület / 100) ^ 1.6

FONTOS! A képletben szereplő terület nem egyezik meg az országod tényleges nagyságával, hanem az építés alatt álló és a beépítetlen területek súlyozottan számítanak! A pontos értékek a következők:

1 Ha beépített terület 1 Ha-nak,
1 Ha építés alatt álló terület 2 Ha beépített területnek,
1 Ha üres terület 3 Ha beépített területnek

felel meg.

3000 hektár fölött kedvezményes felfedezést is igénybe vehetsz, ilyenkor az 1500 és 3000 hektár közötti fix katonamennyiséget és pénzösszeget kell fizetned a felfedezésért. A kedvezményes felfedezésről lentebb olvashatsz.

A felfedezés időtartama minden esetben 20 kör. Tehát a felfedezett földterületet csak a katonák felfedezésre küldését követő 20 kör letelte után kapod meg. A felfedezésre kiküldött katonák letelepednek az új országrészen, hogy benépesítsék azt, ezért katona formájában nem kapod őket vissza.

Egyszerre maximum az országod területének 10%-át fedezheted fel. Meggátolandó a csoportelsők felfedezéssel történő elszakadását, csak annyi területig lehet felfedezni, amennyi területe a mindenkori 4. legnagyobb területű országnak van az adott csoportban.

A felfedezés során szabad földet és lelőhelyeket találhatsz. A szabad föld és a lelőhelyek beépíthetők az Építés súgóban leírtak szerint.

FONTOS! Ne feledd, hogy lelőhelyre csak és kizárólag a lelőhely típusának megfelelő bányát építhetsz!

Ha elsősorban azért szeretnél felfedezni, hogy minél több bányád lehessen, akkor lehetőséged van arra, hogy katonáidat célzott felfedezésre küldd. Ilyenkor addig kutakodnak, amíg a felfedezendő terület legalább felét lelőhelyek formájában nem találják meg. Ez persze többletkiadásokkal jár, ilyenkor a normál felfedezési összeg háromszorosát kell kifizetned. (Kivéve a törpéknél, akiknek a faji bónuszuk miatt ez csupán az alap kiadás másfélszerese.)

Egy körben csak egyfajta felfedezést indíthatsz, ha célzott felfedezést indítottál, akkor nem indíthatsz normál felfedezést, és fordítva.

Számok

Minden ország egyedi értékekkel rendelkezik arra vonatkozóan, hogy felfedezéskor milyen arányban milyen lelőhelyet talál. Többnyire van egyfajta lelőhely, amire sokkal nagyobb az esély, mint másra. Szintlépésekkor ezek az arányok eltolódnak, és az új szinten más lelőhely találására lesz nagyobb esélye embereidnek.A fajok szerepe a felfedezésnél...

A játékban választott fajod is szerepet játszik a felfedezésnél: függhet tőle a hektáronkénti katonaszükséglet, a talált lelőhely mennyisége, illetve a felfedezhető terület nagysága. Erről bővebben a fajok súgónál olvashatsz.

Kedvezményes felfedezés

3000 hektár fölött kedvezményes felfedezést is igénybe vehetsz, ilyenkor az 1500 és 3000 hektár közötti fix katonamennyiséget és pénzösszeget kell fizetned a felfedezésért.

Kedvezményes felfedezési lehetőséget sikeres földfoglalásokkal szerezhetsz. Minden 4 foglalt hektár után 1 hektárnyi kedvezményes felfedezési lehetőséget kapsz. Ez csak akkor jár, ha országod területe az előző szint maximum hektára és az aktuális szint maximum hektára között van. Szövetséges támadásba segítve is jár ez a kedvezmény, a ténylegesen kapott földterület után.

A kedvezményes felfedezési lehetőséget el is veszítheted: minden 4 foglalt terület 1 hektár kedvezményes felfedezés elvesztését jelenti. A kedvezmény negatív is lehet! Ez azt jelenti, hogy bár a felfedezésre nincs kihatással, ha sok földet vesztesz, akkor sokkal nehezebb lesz újabb kedvezményeket összeszedni. A kedvezményesen felfedezhető területek számát, ha van ilyened, a felfedezés oldalon találod, amint országod területe (a felfedezéskor használt képlet szerint!) meghaladta a 3000 hektárt.

A kedvezményes felfedezés felhasználása automatikus. Ha országod területe (a felfedezéskor használt képlet szerint!) meghaladja a 3000 hektárt, és van kedvezményes felfedezési lehetőséged, akkor felfedezéskor ezt fogod elhasználni. Arra nincsen lehetőség, hogy ezt félretedd, és ne ezt használd.

Lelőhelyek feltárása

A törpe faj faji sajátossága, hogy meglevő területének 15%-ig, területnövelés nélkül kutathat fel bányákat. A feltárásnak természetesen katona- és pénzigénye van, akárcsak a felfedezésnek.

A szükséges mennyiségű katona és pénz rendelkezésre állása után indítható el a feltárás. A feltárás 20 körig tart. A 20 kör elteltével katonáid különböző lelőhelyeket találnak. A lelőhelyek típusait nem határozhatod meg előre.

A feltárás csak üres területen végezhető el, a sikeres feltárást követően az üres helyek lelőhelyekké alakulnak, amikre bányákat építhetsz. Ha a feltárás 20 körének végeztével nincs elegendő mennyiségű üres terület országodban, akkor csak annyi terület feltárása történik meg, amennyi üres területed éppen van.

(A feltárásra küldött katonákat sem kapod vissza.)

Számok

Terület
Szükséges katona
Szükséges pénz
601 hektár alatt10010.000
601-1100 hektár20020.000
1101-1700 hektár30030.000
1701-2400 hektár40040.000
2400 hektár fölött50050.000