Súgó

Témák
FAQ
Bevezető
Fórum
VIP súgó

Betegségek, járványok

A középkorban - tekintettel az ekkor uralkodó higieniai állapotokra - nem voltak ritkák a különféle járványok, megbetegedések. A betegség hirtelen felütötte fejét az ország egy zugában, majd végigsöpört az egészen. Kevesen élték túl az ilyen járványokat: sokan nem bírták a megprobáltatásokat, és bizony a lakosság egy része meghalt.

Ha fertőzött országot támadsz, akkor a visszatérő seregeid fertőzötten térnek vissza, és országodban felüti fejét a betegség. Ilyenkor vagy türelmesen vársz, míg a betegség levonul, vagy kórházakat építesz, hogy néped minél hamarabb túljusson ezen a válságos időszakon.

Ha országod fertőzött és közben támadást indítasz, úgy visszatérő seregeid újrafertőzik országodat.

FONTOS! Azzal, hogy fertőzött seregeidet egy másik, még "tiszta" országba küldöd, nem fogod azt megfertőzni! Csak és kizárólag akkor fertőződik meg, hogyha Ő támad meg Téged.

FONTOS! Attól, hogy a Te seregeid megfertőződnek egy támadás alkalmával, szövetségeseid nem kapják el a betegséget. Ha szövetségeseid segítséget kérnek vagy küldenek, miközben országod beteg, akkor sem kapják el a betegséget. Csak akkor, ha ők maguk indítanak támadást egy beteg ország ellen.

FONTOS! Betegséget csak katonai támadás útján szerezhetsz! Ha olyan országtól lopsz például embert, aki fertőzött, azzal országod nem fertőződik meg!

Élőhalott országok

Az élőhalott országok folyamatosan terjesztik a betegséget, ők maguk azonban immunisak rá. Hiába betegek folyamatosan, az ő népességük ettől nem csökken.

Ha élőhalott fajú országot támadsz katonai akcióval, mindenképpen betegen tér vissza a sereged. (Ha a Te országod faja is élőhalott, akkor mivel immunis a betegségre, ez nem érint hátrányosan.)

Ha élőhalott fajú országgal kötsz szövetséget, akkor ettől a betegséget nem kapod el akkor sem, ha csapataitok segítik egymást.

A megbetegedés mértéke, a betegség gyógyítása

A megbetegedés mértéke a földterülettől függ. Minden egyes hektár egy egységnyi megbetegedést jelent. (200 Ha-os ország 200 egységnyi fertőzést "szed össze".) A betegség ellen védekezni nem lehet. Ha megkaptad a betegséget, akkor annak mértéke körönként automatikusan csökken 1 egységet.

A "gyógyulásban" segítenek továbbá a kórházak. Minden működő kórház körönként további 3 egységgel csökkenti a megbetegedés mértékét.

FONTOS! A fenti 1, illetve 3 egység nem az emberek számát jelöli! Ez csupán arra szolgál, hogy pontosan kiszámolhasd, mikor lesz vége a betegségnek!

Amíg a járvány tart, a népesség egyre kisebb része betegszik meg, és sajnos vannak, akiket már nem tudnak megmenteni: a betegség elején körönként sok ember meghal, a járvány vége felé már csak 1-2. Ezen kívül ha fertőzött sereget küldesz támadni, akkor útközben dupla veszteségek érik seregedet (CSAK úközben, csatában NEM!).

Hogy hogyan tudhatod meg, hogy ki fertőzött a csoportodban? Következtethetsz, hallgathatsz a szóbeszédekre, vagy tapasztalat alapján. Ha tudod, hogy egy ország fertőzött, akkor biztos lehetsz abban is, hogy minden olyan ország az lesz, aki megtámadta, valamint, aki a sereg visszatérte után őket megtámadta.