Súgó

Témák
FAQ
Bevezető
Fórum
VIP súgó

Hadsereg

Országod életképességének alapvető feltétele, hogy meg tudd Magad védeni az idegen hódításokkal szemben. Hadseregedet többféle egységből állíthatod össze, attól függően, hogy mire fektetsz nagyobb hangsúlyt: védelemre, támadásra, alvilági tevékenységekre, varázslatokra, vagy esetleg ezeket különböző mértékben ötvözöd.

Ki- és továbbképzés, lefokozás

Senki sem születhet katonának, mindenkinek tanulnia kell hozzá, vagyis kiképzésen kell átesnie. Ezen a kiképzésen megtanulja, hogyan viselkedjen hadiállapot esetén, hogyan használja a fegyvereket, valamint hogyan működjön együtt sikeresen a többi katonatársával. Ugyanakkor ha szolgálati idejét letöltötte, esetleg nem fenyegeti támadás az országot, a katonát leszerelik. Vétség esetén, vagy más egységgé való átképzés előtt a speciálisan kiképzett egységeket lefokozzák. Ezek a dolgok mind érvényesek itt is: szabadon döntheted el, milyen ütemben folyjon a kiképzés, mikor hány katonát szereljenek vagy fokozzanak le.

Kiképzés

A kiképzés alatt tanulja meg mindazt a közember, amit tudnia kell a hadviselésről. Megtanulja a csapatmunkát, a többi katonával való együttműködést. Megtanulja a legalapvetőbb fegyverek használatát, és felkészül az esetleges továbbképzésére.
       A katonákat a lakosok soraiból választod ki. Egyszerre maximum a lakosság 10%-a lehet kiképzés alatt. A kiképzés megkezdésekor a bevonuló katonák elköltöznek otthonaikból, így a házakban az eddig elfoglalt helyük felszabadul. A kiképzés 20 körig tart, ennek végén a frissen kiképzett katonák elfoglalják helyüket a barakkokban.
       A katonáknak ezek után több feladatot is adhatsz:

  • elküldheted őket felfedezni (bővebben lásd: Felfedezés súgó),
  • továbbképzed őket speciális egységekké,
  • leszereled őket.

FONTOS! Ne feledd, hogy a kiképzés után a katonáknak szabad helyre van szükségük a barakkokban (bővebben: Építés súgó)! Ha nincs elegendő szabad hely bennük, akkor a katonák fontossági sorrendben elhagyják seregedet!

A katonák fontossági sorrendjét a vedő- és támadóértékeik határozzák meg. A sorrenden csak az változtat, hogy a védelem minden szempontból előnyt élvez.

Továbbképzés

A már kiképzett közkatonákat lehetőséged van specifikusan továbbképezni, attól függően, hogy támadó, védő egységekre, esetleg tolvajbandákra vagy varázslókra van szükséged.

Akárcsak a kiképzés, a továbbképzés is 20 körig tart (kivéve a támadó és védő egységek: ezek továbbképzése csak 10 kört igényel) majd ennek leteltével a katonák speciális egységekként az újdonsült ismeretek birtokában térnek vissza társaikhoz. Ne feledd el biztosítani a helyet számukra a barakkokban!

FONTOS! Minden ki- és továbbképzendő katonának fegyverre van szüksége. Ha ezt nem tudod számukra biztosítani, akkor nem küldheted őket a kiképzésre. Erről bővebben kicsit lentebb, A különböző katonai egységek fegyverigényei és költségeinél olvashatsz.

Lefokozás, leszerelés

Előfordulhat, hogy katonáidnak más feladatot szeretnél adni, és szükségét látod lefokozni, vagy leszerelni őket. A lefokozás és leszerelés ingyenes, valamint időt sem igényel.

A lefokozott speciális egységek egyszerű közkatonaként élnek tovább, míg a leszerelt katonák visszatérnek a katonaidejüket megelőző életmódjukhoz: barakkjaikat elhagyva visszaköltöznek otthonaikba.

FONTOS! Ne feledd, hogy a lefokozott katonák ugyanúgy helyet foglalnak a barakkokban (bővebben: Építés súgó)! Csak a teljesen leszerelt katonák térnek vissza a házakba!

Katonákat a piacon is vásárolhatsz (lásd: Piac súgó). A vásárolt katonákat azonnal megkapod, ilyenkor nem kell várnod 20 kört. Gondoskodj időben megfelelő mennyiségű barakkról!

A ki- és továbbképzés alatt álló katonák nem igényelnek külön élelmet, hiszen a kiképzési költségben az is benne foglaltatik.

A leszerelt katonák fegyvereit nem kapod vissza, hiszen azok elhasználódtak.

A különböző katonai egységek

Azt, hogy egy hadsereg milyen katonai egységből áll, mindig a seregek fővezére, az Uralkodó dönti el, vagyis jelen esetben Te. Tőled függ, hogy milyen katonákat képzel ki, milyen stratégiát választasz országod számára.

Vegyük most sorra, hogy milyen képezhető egységek vannak, és azok milyen támadó és védőértékekkel rendelkeznek.

Katonai egységVédőértékTámadóérték
Katona11
Védő40
Támadó04
Íjász62
Lovas26
Elit55
Tolvaj00
Varázsló00

A különböző katonai egységek fegyverigényei és költségei

Fegyverigény

Mint azt említettük, minden katonának fegyverre van szüksége a kiképzéshez (Ez alól kivétel a tolvaj és a varázsló. Az ő képzésükhöz nincs szükség plusz fegyverekre.). A továbbiakban leírjuk, hogy a katonák kiképzéséhez, valamint az egyes speciális egységekké való továbbképzéshez mennyi fegyver kell.

Katonai egységFegyverigény
Katona  1
Védő+1
Támadó+1
Íjász+2
Lovas+2
Elit+3
Tolvaj+0
Varázsló+0

Az egyes katonák számára szükséges fegyverhez többféleképpen juthatsz hozzá:

Költség

A katonáknak, hogy eltarthassák családjukat, és valamivel jutalmazd is fáradozásukat, zsoldot kell fizetned. Minden katonának tehetségéhez mérten kell fizetned egy összeget, ami minden körben állandó, és a lakosok által befizetett jövedelemből vonódik le. Ha nem tudod kifizetni katonáid bérét, akkor a katonai morálod 1%-ot esik (bővebben: Morál súgó).

Katonai egységEgy fő zsoldja
Katona0,5 arany
Védő
Támadó
Íjász
Lovas
Tolvaj
Varázsló
1 arany
1 arany
1 arany
1 arany
1 arany
1 arany
Elit1,5 arany


Ne feledd, hogy választott fajodtól függően a kiképzés ideje és költsége eltérő lehet. Bővebben erről a fajok súgóban olvashatsz.

A táblázatról

  1. Ebben az oszlopban láthatod a katonai egységeket.
  2. Az egységekből birtokolt mennyiséged.
  3. Ezekből aktuálisan képezhető mennyiség.
  4. Éppen képzés alatt álló egységek száma.
  5. Egy darab egység képzési költsége.
  6. Ide a ki- vagy továbbképzendő katonák számát kell írnod. Döntéseidet a táblázat alján található "Kiképez/Lefokoz" gombra kattintva érvényesítheted.
  7. Ide a lefokozandó vagy leszerelendő katonák számát kell írnod. Döntéseidet a táblázat alján található "Kiképez/Lefokoz" gombra kattintva érvényesítheted.