Súgó

Témák
FAQ
Bevezető
Fórum
VIP súgó

Pénzügy

Az ország pénzügyeinek kezelése nagymértékben kihat az adott ország lakosaira. Az adó mértéke, az esetleges adományok, mind-mind olyan dolgok, melyek hozzájárulhatnak az emberek elégedettségéhez vagy éppen a zúgolódásukhoz.

Pénz szétosztása

Ha úgy döntesz, hogy anyagi helyzeted megengedi, akkor embereidet hűségükért, lojalitásukért és jó munkavégzésükért bizonyos pénzösszeggel jutalmazhatod. Az összeg nagyságát Te döntöd el.

Embereid a szétosztott pénz egy részét (15%) félreteszik, hogy azt ínséges időkben felhasználhasd. (Bővebben: Segély súgó)

FONTOS! A pénzosztás növeli a morált, mert az emberek örülnek annak, hogy uralkodójuk értékeli munkájukat. Ne feledkezz meg erről akkor sem, amikor morálod esetleg zuhanni kezd! (Bővebben: Morál súgó)

Az adó mértékének beállítása

Az adó mértéke határozza meg, hogy embereid a maguknak összegyűjtött pénzmennyiség hány százalékát fizetik be Neked.

FONTOS! Természetesen az adó minél nagyobb, az emberek annál elégedetlenebbek, hiszen annyival is kevesebb pénzből kell megélniük. Tehát ha magas az adó, csökken a morál (bővebben: Morál súgó). Ugyanez fordíva is igaz: ha csökkented az adót, akkor a morál növekedni fog. (Az adó mértékének megváltoztatása nem azonnal hat a morálra.)

Segély

A játékban mindenki kerülhet szorult helyzetbe - kirabolják, területet veszít, esetleg elveszti egyik szövetségesét - és ilyenkor jól jöhet egy kis segítség. Erre való a játékban a segély menüpont.

Minden ország rendelkezik egy általa szabadon felhasználható segélykerettel. Ezt az egyes szinteken az első 2 hét letelte után bármikor felhasználhatod, akár egyben, akár több részletben, így a pénzzel való gazdálkodás teljes mértékben Rád van bízva.

A segélyről bővebben a Segély súgóban olvashatsz.

Kamat

A "Kereskedő" személyiségű országok mégegy pénzforrással rendelkeznek, ez pedig a kamat. A kamatról részletesen a Személyiségek súgóban olvashatsz.

Épületek fenntartási költsége

Ha országod túllépi a 600 hektáros területet, vagy fellépsz az alsó szintről, akkor onnantól kezdve épületeid után fenntartási költséget kell fizetned. Ez a költség fedezi az épületek folyamatos karbantartását. Ennek díja körönként, épületenként 10 arany. Hogy várhatóan mennyit kell fizetned, az a Pénzügy oldal tetején látható összesítő táblázatból látszik.